Leikkuu
Suomessa ei ole ollut toimivaa talvista järviruo'on korjuuketjua. Sen kehittäminen oli hankkeen tärkeimpiä tavoitteita.
Talvina 2015/2016 ja 2016/2017 ruokoa leikattiin lähialueen yrittäjän Vesa Soikkelin olemassa olevalla kalustolla. Testauksessa oli tuunattu sarvitraktori ja pieni traktori niittopäällä sekä raivaussaha. Ruoko saatiin leikattua alas tehokkaasti olemassa olevalla kalustolla, mutta niputus oli tehtävä käsin.
Maailmalla on olemassa niputtavia niittopäitä. Ongelmaksi muodostui, että monesta niistä puuttui CE-merkintä. Pitkän etsimisen jälkeen löytyi sopiva kohtuuhintainen niputtava niittopää, jossa oli myyjä väitti olevan CE-tyyppihyväksyntä. Leikkaaja tilasi niitä kaksi Kiinasta.
Ks. video sorminiittokoneella niittämisestä.
Niputtavan niittopään testaus alkoi talvella 2017/2018. Ks. video niputtavalla niittopäällä niittämisestä. Niittopään testauksessa tutkittiin, millaisiin koneisiin se voidaan liittää. Leikkaaja liitti toisen niittopään pientraktoriin ja toisen hän rakensi hinattavaksi laitteeksi. Niittopäissä oli paljon paranneltavaa ja kehitettävää.
CE-hyväksynnästä leikkaaja ei kuitenkaan saanut papereita, eikä niitä saatu erikseen pyydettäessä. Tyyppihyväksynnällä on todella iso merkitys ruovikoiden niittojen tulevaisuuden suhteen. Kehittämistyötä saa tehdä ilman tyyppihyväksyntää, mutta koneen ollessa ammattimaisessa käytössä hyväksynnät on oltava kunnossa. Koska hankkeen tärkeimpiä tavoitteita on prototyypin kehittämisen selvittäminen korjuukäyttöön sopivaksi, hankkeen seuraavana toimenpiteenä oli asiantuntija/konsultin palkkaaminen selvittämään koneiden vaatimustenmukaisuutta. Ks. selvitys.
Ks. video sarvitrakstorilla niittämisestä.